Artikeln publicerades 22 maj 2024

Alléhallens gym diplomerade i 100 % ren hårdträning

Sedan den 22 april är Alléhallens gym i Hallsberg diplomerade i 100 % ren hårdträning. En arbetsmetod som syftar till att motverka och förebygga dopning.

Gymmets antidopingsansvarige Göran Thyberg vid diplomen för 100 & ren hårdträning

Gymmets antidopingsansvarige Göran Thyberg vid utdelningen av diplomet för 100 % ren hårdträning

100% Ren Hårdträning är en arbetsmetod som bygger på utbildning, diplomering och samverkan mellan gym, polis, idrott och kommun. Metoden används idag i över 100 kommuner och på omkring 600 träningsanläggningar.

För att få bli diplomerat krävs det att gymmet:

  • Arbetar för att vara en dopingfri anläggning
  • Utbildar sin personal kontinuerligt
  • Arbetar aktivt utifrån policy och handlingsplan mot doping
  • Samarbetar med polis och distriktsförbundet RF Sisu Örebro län.

Diplomeringen 100 % ren hårdträning betyder att Hallsbergs kommun inte bara tar ställning emot droger utan också arbetar aktivt med förebyggande insatser.

"Det känns bra att metoden kommit på plats" säger Göran Thyberg som är antidopingsansvarig på Alléhallens gym. ”Det hör till en sådan här verksamhet och arbetsmetoden tar ett bra helhetsgrepp som känns seriöst”.

Kommunen bjuder även in till att andra gym i Hallsbergs kommun ansluter sig och blir diplomerade i 100 % ren hårdträning.

Bakgrund

Initiativet till 100% Ren Hårdträning kom från gymmen själva. Mot bakgrund av ett växande problem med olika dopningspreparat på träningsanläggningar uppdagades en brist i att något organiserat preventivt arbete mot dopning inte fanns. Resultatet blev nätverket PRODIS (Prevention av dopning i Sverige) och arbetsmetoden 100% Ren Hårdträning.

Metoden syftar till att minska användningen av och tillgången på anabola androgena steroider (AAS) och andra dopningspreparat på träningsanläggningar.

PRODIS bildades år 2008 på initiativ från STAD (Stockholm förebygger alkohol och drogproblem). Inledningsvis ingick Stockholms län, Kalmar kommun, Linnéuniversitetet och Malmö stad i nätverket. År 2009 utvidgades nätverket med Norrbottens län, Kronobergs län och Dopningjouren.

Mål

Målet är att minska användandet av dopning i Sverige genom att skapa medvetenhet och öka kunskapen om förbjudna, prestationshöjande preparat.

Läs mer om metoden på 100% ren hårdtränings hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakt vid frågor

Göran Thyberg, antidopingsansvarig på Alléhallens gym

Telefon: 0582-68 55 96

E-post: goran.thyberg@hallsberg.se

Maria Fransson, ANDTS-samordare

Telefon: 0582-68 51 03

E-post: maria.fransson@hallsberg.se